Sałatka z kaszy kuskus, ciecierzycy i marynowanych pieczarek

4.5 (173 ocen)

Jest to smaczna i zdrowa sałatka, idealna na drugie śniadanie. Pieczarki dzięki marynowaniu w occie balsamicznym uzyskują nietypowy i bardzo ciekawy smak.

Składniki:

  • 60 g kaszy kuskus
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    pół puszki ciecierzycy, odsączonej z zalewy i opłukanej
    8 małych pieczarek
    zalewa do pieczarek- 1/4 szklanka octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki soli
    dodatkowo sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszy kuskus, ciecierzycy i marynowanych pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. W pojemniku hermetycznym umieszczamy ocet, sól, pieprz, oregano, posiekany drobno czosnek. Do zalewy wrzucamy pieczarki, zamykamy pojemnik i odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
  • 2. Kaszę kuskus przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do niej posiekaną natkę, ciecierzycę i pieczarki. Sałatkę kropimy lekko oliwą, polewamy 1-2 łyżeczkami zalewy z pieczarek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

- Natkę pietruszki możemy zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem - Zamiast kaszy kuskus możemy użyć kaszy bulgur - Smak sałatki można wzbogacić dodając do niej kukurydzę z puszki i ser feta - Zalewę możemy wykorzystywać do dressingów lub raz kolejny umieścić w niej surowe pieczarki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować