Tyle młodych warzyw w sklepach, pełno inspiracji, aż chce się zdrowo odżywiać :) Powiem Wam że już dawno tak dobrej sałatki nie jadłam:) Zdrowa, smaczna, delikatna.
Sałatka z kaszy jaglanej, szparagów z nutką parykowo ziołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować na sypko z osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Szparagi umyć, obrać, odciąć końce, pokroić w krążki, zostawić kilka do dekoracji. Cebulkę dymkę i paprykę czerwoną umyć, posiekać, wymieszać ze sobą. Wędlinę pokroić na długie paseczki.
3.Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju rzepakowego, wrzucić szparagi, delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Gotowe krążki szparagów wymieszać z kaszą, nałożyć porcję do szerokiego kubeczka (do połowy), wyłożyć na talerz, górę posypać paryką i dymką, ułożyć wędlinę, całe szparagi, całość polać sosem paprykowo ziołowym.
4.Po podaniu wszystkie składniki na talerzu wymieszać i ...smacznego! :)
Komentarze