Sałatka z kaszy gryczanej, marynowanej dyni i tofu

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kasza gryczana jest nie tylko bardzo pożywna, ale i zdrowa. Warto dzień rozpocząć od takiej sałatki.

Składniki:

  • - 50 g kaszy gryczanej
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 5 pieczarek
    - kilka kawałków dyni z zalewy octowej
    - 70 g marynowanego tofu
    - dressing-2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszy gryczanej, marynowanej dyni i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Tofu i dynię kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, grillujemy z obu stron na patelni. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Przygotowujemy dressing: Oliwę ucieramy z sokiem z cytryny, dodajemy posiekany drobno czosnek i cayenne. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. W miseczce umieszczamy kaszę, pieczarki, dynię, tofu i natkę. Całość zalewamy dresingiem i dokładnie mieszamy.

Porady

- Sałatkę możemy przygotować dzień wcześniej, a tuż przed podaniem wymieszać ją z dressingiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować