mała, ugotowana pierś z kurczaka ( moja została ugotowana w niedzielnym rosołku)
4 łyżki kaszy jaglanej
pół awokado
małe suszone chilli
2łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki czerwonego pesto
Sałatka z kaszą jaglaną, kurczakiem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do rondla wlewamy szklankę wody, wrzucamy chilli i czekamy, aż się zagotuje. ( Ilość chilli można zmniejszyć - ja dodałam trochę za dużo). Następnie wsypujemy kaszę i regularnie mieszamy, aby się nie przypaliła. Gotujemy ok. 15 minut. Wyciągamy chilli. Odstawiamy kaszę do wystygnięcia.
2.Pierś kroimy w dorbną kostkę, awokado obieramy i także kroimy w kostkę.
3.W kubku mieszamy jogurt z pesto.
Do kurczaka i awokado dodajemy kaszę, polewamy sosem i całość dokładnie mieszamy.
Porady
Jeśli ktoś chce, można posypać prażonymi ziarnami np. słonecznikiem.
Komentarze