Sałatka z kaszą jaglaną, bobem, fetą

4.5 (164 ocen)

Sałatkę możemy podać na ciepło lub na zimno. To bardzo zdrowa propozycja i w miarę szybka do przygotowania. Idealna na lunch do pracy. Całe danie jest bezglutenowe.

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej (½ szklanki),
    70g sera feta,
    100g ugotowanego, obranego bobu,
    4 suszone pomidory,
    2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami,
    2 czubate łyżki pestek dyni,
    2 łyżeczki soku z cytryny,
    2 łyżki posiekanego szczypiorku,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszą jaglaną, bobem, fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 300-350ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy.
    Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Pestki dyni rumienimy na suchej patelni. Bób gotujemy, a po wystudzeniu obieramy go.
    Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki. Mieszamy je z olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Życzę smacznego 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kasza jaglana Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować