Przepyszna sałatka z karmelizowanych buraków w towarzystwie sera feta bedzie doskanałą przystawką lub lekkim daniem dla osób dbających o dietę. Doskonale smakuje, wygląda wykwitnie a nie kosztuje dużo ani pracy ani pieniędzy.
30 min
Składniki:
(na 2 porcje
4 buraki
Sól
Czarny pieprz
Łyża masła klarowanego
Łyżka miodu wielokwiatowego
Łyżka kremu balsamicznego
2 duże plastry sera feta
Głowka sałaty masłowej
Rzodkiewki
Pestki dyni lub orzechy włoskie do posypania
Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód i krem balsamiczny. Gdy składniki się połączą układamy plastry buraków i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Przesmażamy z obu stron aż buraki pokryją się glazurą.
Sałatę myjemy i rwiemy na mnijesze kawałki. Uk ladamy na telerzach. Buraki układamy na sałecie w formię okręgu. Posrodku układmy duży kawałek fety. Całość polewamy sesem powstałym przy karmelizowaniu buraków. Posypujemy pestami dyni lub połówkami orzechów włoskich.
Komentarze