Sałatka z kalarepy, marchewki i korniszonów z sosem z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

Sałatka jest po prostu pyszna! Ze smakiem zajadała ją nawet moja Mama - najbardziej zagorzały przeciwnik kalarepy wśród Domowników :) Polecam!

Składniki:

  • 2 większe kalarepy (łącznie 700g)
    8 małych marchewek (łącznie 400g)
    7 średnich korniszonów - 1 słoik o poj. 0,7 L (łącznie 400g)
    2 łyżki posiekanej bazylii (np. 1 łyżka zielonej i 1 łyżka fioletowej)

    Sos:
    1 średnia czerwona cebula
    2 duże suszone grzyby (po ugotowaniu i posiekaniu 2 łyżki)
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka miodu
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z kalarepy, marchewki i korniszonów z sosem z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z kalarepy, marchewki i korniszonów z sosem z suszonymi grzybami 1. Kalarepę obrać i pokroić w niedużą kostkę, marchewkę obrać i pokroić na plastry. Warzywa gotować 5 - 7 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojone korniszony oraz bazylię. Składniki wymieszać.
  • Sałatka z kalarepy, marchewki i korniszonów z sosem z suszonymi grzybami 2. Grzyby zalać wodą i ugotować (ok. 5 min). Odcedzić, wystudzić i posiekać.
    W garnku rozgrzać olej, wrzucić obraną i posiekaną cebulę, przygotowane grzyby, wlać miód i sos sojowy, wsypać imbir. Dusić 5 min, mieszając. Wystudzić. Sos doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem cayenne. Wymieszać ze składnikami sałatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować