Sałatka z kalarepki i truskawek

0 (0 ocen)

  • 15 min

Trzy proste, różne od siebie składniki, które tworzą przepyszną całość. Ta sałatka jest efektem moich kulinarnego eksperymentu, jak się okazuje - udanego!

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 średnie kalarepki (tylko bulwy),
    - ok. 8 dag szpinaku baby,
    - 8-10 mniejszych truskawek.
    Dressing:
    - 2 łyżki oleju rzepakowego,
    - łyżka octu balsamicznego,
    - po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu.

Sałatka z kalarepki i truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki, szpinak i truskawki myjemy osobno, dokładnie osączamy.
    Ze szpinaku usuwamy ogonki. Kalarepki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na ćwiartki.
  • 2. Przygotowujemy dressing: olej rzepakowy łączymy z octem balsamicznym oraz solą i pieprzem do momentu powstania emulsji.
  • 3. Na talerze wykładamy warstwami składniki sałatki: kalarepkę, listki szpinaku baby i cząstki truskawek, polewamy przygotowanym sosem i od razu podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy