Trzy proste, różne od siebie składniki, które tworzą przepyszną całość. Ta sałatka jest efektem moich kulinarnego eksperymentu, jak się okazuje - udanego!
15 min
Składniki:
- 2 średnie kalarepki (tylko bulwy),
- ok. 8 dag szpinaku baby,
- 8-10 mniejszych truskawek.
Dressing:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka octu balsamicznego,
- po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu.
Sałatka z kalarepki i truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepki, szpinak i truskawki myjemy osobno, dokładnie osączamy.
Ze szpinaku usuwamy ogonki. Kalarepki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na ćwiartki.
2.Przygotowujemy dressing: olej rzepakowy łączymy z octem balsamicznym oraz solą i pieprzem do momentu powstania emulsji.
3.Na talerze wykładamy warstwami składniki sałatki: kalarepkę, listki szpinaku baby i cząstki truskawek, polewamy przygotowanym sosem i od razu podajemy.
Komentarze