Lekka, kolorowa sałatka, w której doskonale współgra ze sobą delikatny smak jajek, soczystych pomidorków, słodkiej papryki, wyrazistych pieczarek, i żółtego sera połączone śmietankowo-ziołowym dresingiem.
Sałatka z jajkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę, pomidorki, pieczarki i szczypiorek myjemy. Paprykę kroimy w słupki, pomidorki i pieczarki w połówki a szczypiorek drobno siekamy. Na talerzach wykładamy kawałki umytej i porwanej sałaty. Na niej układamy paprykę, pomidorki i ćwiartki jajek. Pieczarki przesmażamy na łyżce oliwy z oliwek aż odparują większość płynu. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, sodka papryką i ziołami prowansalskimi. Grzybki wykładamy na sałatę. Na środku talerza układamy ćwiartki jajek oraz wstążki żółtego sera. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz dresingiem przygotowanym z sosu sałatkowego rozrobionego z słodkiej śmietance.
Komentarze