Sałatka z jajkiem i pieczarkami

4.5 (179 ocen)

  • 20 min

Lekka, kolorowa sałatka, w której doskonale współgra ze sobą delikatny smak jajek, soczystych pomidorków, słodkiej papryki, wyrazistych pieczarek, i żółtego sera połączone śmietankowo-ziołowym dresingiem.

  • 20 min

Składniki:

  • sałata masłowa
    czerwona papryka
    10 pomidorków koktajlowych
    2 jajka
    3-4 plasterki sera mimolette
    10 pieczarek
    łyżka oliwy z oliwek
    sól
    słodka papryka
    czarny pieprz
    zioła prowansalskie
    sos sałatkowy ziołowy
    5 łyżek śmietanki
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka z jajkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę, pomidorki, pieczarki i szczypiorek myjemy. Paprykę kroimy w słupki, pomidorki i pieczarki w połówki a szczypiorek drobno siekamy. Na talerzach wykładamy kawałki umytej i porwanej sałaty. Na niej układamy paprykę, pomidorki i ćwiartki jajek. Pieczarki przesmażamy na łyżce oliwy z oliwek aż odparują większość płynu. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, sodka papryką i ziołami prowansalskimi. Grzybki wykładamy na sałatę. Na środku talerza układamy ćwiartki jajek oraz wstążki żółtego sera. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz dresingiem przygotowanym z sosu sałatkowego rozrobionego z słodkiej śmietance.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jajka Pieczarki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować