Sałatka z jajek na dwa sposoby

5 (140 ocen)

  • 30 min

Szybka i bardzo pyszna sałatka, którą możemy przygotować na dwa sposoby. Jeden tradycyjny - jako sałatkę mieszaną, drugi bardziej elegancki jako sałatkę warstwową.

  • 30 min

Składniki:

  • 7 jajek,
    puszka groszku,
    biała część pora,
    majonez,
    łyżeczka suszonego koperku,
    pół szklanki startego na grubych oczkach sera żółtego,
    2 ogórki konserwowe,
    sól,
    szczypta curry,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa Sosy

Sałatka z jajek na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób 1.
    Jajka gotujemy, hartujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pora oczyszczamy, drobniutko siekamy, solimy i odstawiamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy. Pora lekko odciskamy. Warzywa mieszamy z serem i koperkiem. Następnie dodajemy majonez, curry, sól, pieprz i mieszamy.
  • 2. Sposób 2.
    Przygotowanie składników jak w sposobie 1.
    Następnie układamy warstwami: ogórek, jajka - lekko solimy i pieprzymy - cienka warstwa majonezu, groszek - por - ser - majonez. Majonez solimy, pieprzymy i oprószamy koperkiem oraz curry.

Porady

Sałatkę należy schłodzić ok 30 min. Można ją przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować