Sałatka z jabłek i pieczonych buraków

0 (0 ocen)

  • 16 min

Idealne jako lekka przekąska lub wykwintna przystawka.

  • 16 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    4 jabłka
    4 buraki
    4 garście ulubionej mieszanki sałat
    200g sera feta
    Posiekany szczypiorek
    Winogrono
    4 łyżki oliwy z oliwek
    Sok z cytryny
    Marynata do buraków:
    4 łyżki oleju
    ćwierć łyżeczki soli
    Tymianek suszony

Sałatka z jabłek i pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać.

    Buraki dokładnie wyszorować, natrzeć marynatą i owinąć każdego z osobna w folię aluminiową. Zostawić na minimum 30 minut, aby nabrały aromatu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 60minut. Wystudzić, obrać i pokroić w dość cienkie plasterki. Z całych jabłek wydrążyć gniazda nasienne, pociąć w plasterki i skropić lekko sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę. Na sałacie ułożonej na talerzu układać na przemian buraki i jabłka. Dodać ser i umyte winogrona. Całość polać oliwą oraz posypać szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy