Sałatka z jabłek, cykorii i gorgonzoli

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekko gorzki smak cykorii świetnie koresponduje ze słodyczą i chrupkością jabłek. Orzechy i ser to klasyka, więc nie mogły tu nie pasować.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SAłATKA:
    - jabłka: 2 sztuki
    - czerwona cykoria: 4 sztuki
    - gorgonzola: 150 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - jogurt naturalny bez cukru: 3 łyżki
    - oliwa extra vergine: 4 łyżki
    - koperek: 0.5 pęczka
    - ocet z czerwonego wina: 2 łyżki
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jabłek, cykorii i gorgonzoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotujcie sos do sałatki: w blenderze zmiksujcie jogurt, koperek, 50 g pokruszonej gorgonzoli, spory chlust oliwy, łyżkę lub dwie octu i pieprz (opcjonalnie można dodać sól – ja nie używam, ponieważ ser jest wystarczająco wyraźnie słony). Sos powinien być kremowy i umiarkowanie gęsty.

    2. Odetnijcie końcówki z cykorii, przekrójcie ją w poprzek na pół i podzielcie na pojedyncze listki.

    3. Delikatnie pokrójcie ostrym nożem jabłka (ze skórą) na cienkie plasterki (jeśli dysponujecie mandoliną, tu jest okazja, by jej użyć). Nie usuwam z owoców gniazd nasiennych, w tak cienko pokrojonych plasterkach nie będą wyczuwalne, wystarczy tylko pozbyć się pestek. Dla pewności, żeby jabłka nie zbrązowiały, warto skropić je sokiem z cytryny.

    4. Rozłóżcie ładnie na talerzach listki cykorii i plasterki jabłek, posypcie je kawałkami pokruszonej gorgonzoli oraz orzechami.

    5. Skropcie sałatkę sosem i podawajcie (jako dodatek nie zaszkodzi kromka dobrego chleba).

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować