Sałatka z jabłek, cykorii i gorgonzoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotujcie sos do sałatki: w blenderze zmiksujcie jogurt, koperek, 50 g pokruszonej gorgonzoli, spory chlust oliwy, łyżkę lub dwie octu i pieprz (opcjonalnie można dodać sól – ja nie używam, ponieważ ser jest wystarczająco wyraźnie słony). Sos powinien być kremowy i umiarkowanie gęsty.
2. Odetnijcie końcówki z cykorii, przekrójcie ją w poprzek na pół i podzielcie na pojedyncze listki.
3. Delikatnie pokrójcie ostrym nożem jabłka (ze skórą) na cienkie plasterki (jeśli dysponujecie mandoliną, tu jest okazja, by jej użyć). Nie usuwam z owoców gniazd nasiennych, w tak cienko pokrojonych plasterkach nie będą wyczuwalne, wystarczy tylko pozbyć się pestek. Dla pewności, żeby jabłka nie zbrązowiały, warto skropić je sokiem z cytryny.
4. Rozłóżcie ładnie na talerzach listki cykorii i plasterki jabłek, posypcie je kawałkami pokruszonej gorgonzoli oraz orzechami.
5. Skropcie sałatkę sosem i podawajcie (jako dodatek nie zaszkodzi kromka dobrego chleba).
Komentarze