Pyszna, treściwa sałatka, która może również posłużyć jako danie na zimno. Z połączeniem składników trafiłam w 10tkę! :)
Składniki:
dla 3-4 osób
125 g tortellini z grzybami
2 łyżki prażonej cebulki
6-10 oliwek czarnych mogą być zielone
5 średnich ogórków konserwowych
1 pojedynczy filet z kurczaka
mały słoiczek ulubionych grzybków marynowanych (u mnie prawdziwki i kozaki)
50 g sera żółtego najlepiej gouda
sól
pieprz
curry
przyprawa do kurczaka
natka pietruszki do dekoracji lub koperek
sos;
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Sałatka z grzybowymi tortellini, kurczakiem curry i grzybkami marynowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wystudzić. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę (nie za dużą) a następnie oprószyć curry, przyprawą do kurczaka i usmażyć na odrobinie oleju lub oliwy. Ogórki pokroić w drobną kostkę, ser w większą kostkę, grzyby na dowolną wielkość (można dodać w całości) a oliwki w plasterki lub na pół.
2.W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, doprawić solą i pieprzem. Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać a następnie wymieszać z sałatką. Posypać zieleniną.
Komentarze