Sałatka z grillowanymi warzywami, groszkiem i zielonym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

warzywa z grilla dopełnione zielonym sosem - coś pysznego!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ziemniaki młode, duże: 2 sztuki
    - szparagi zielone, cienkie: 10 sztuk
    - szparagi białe, cienkie: 10 sztuk
    - groszek zielony świeży - ziarenka: 3 łyżki
    - ser Gouda z Rospudy wiórki: 0.5 szklanki
    - koperek świeży , gałązka: 6 sztuk
    - olej roślinny: 2 łyżki
    - przyprawy do smaku (sól morska i świeżo zmielony pieprz kolorowy): 0.5 łyżeczki
    SOS::
    - olej rzepakowy: 2 łyżeczki
    - ocet jabłkowy: 2 łyżeczki
    - woda przegotowana: 2 łyżeczki
    - świeży szpinak posiekany: 0.5 szklanki
    - ser Gouda z Rospudy, starty: 1 łyżeczka
    - przyprawy do smaku (sól morska, pieprz mielony, przyprawa ognista albo chili, cukier): 4 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Sałatka z grillowanymi warzywami, groszkiem i zielonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. szparagi umyłam - nie obierałam bo były cienkie i delikatne, nawet te białe. Odłamałam twardsze końce i górne części pokroiłam na 2 - 3 części. Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki i wrzuciłam do osolonego wrzątku na 3 minuty, wyjęłam i osaczyłam. Obgotowane ziemniaki i kawałki szparagów przełożyłam na głęboki talerz, oprószyłam solą i pieprzem, polałam olejem i wymieszałam, zostawiłam na chwilę.
  • 2. W pojemniku blendera zmieszałam olej, ocet, wodę - dodałam garść szpinaku i trochę startego sera - zmiksowałam na gęsty sos, doprawiłam do smaku.
  • 3. Rozgrzałam mocno patelnię grillową, ułożyłam na niej najpierw kawałki ziemniaków i piekłam po kilka minut ze wszystkich stron - czas zależy od wielkości kawałków, ale powinny być ładnie zrumienione z wierzchu i miękkie w środku. Dorzuciłam kawałki szparagów i grillowałam jeszcze kilka minut obracając je żeby równo zmiękły. Grillowane warzywa przełożyłam na talerz, polałam zielonym sosem, posypałam wiórkami sera i groszkiem. Jeszcze tylko kilka listków koperku i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować