Sałatka z grillowanym kurczakiem w karaibskiej marynacie

4.5 (179 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Do sałaty możemy dodać wszystkie ulubione dodatki, nie powinno zabraknąć wśród nich bakalii i owoców.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • "KARAIBSKA" MARYNATA::
    - ananas: 1 plaster
    - dżem pomarańczowy: 2 łyżki
    - imbir świeży starty: 2 łyżeczki
    - miód: 1 łyżka
    - sok i otarta skórka z limonki: 1 sztuka
    - sos sojowy: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - piersi z kurczaka: 2 sztuki
    SAłATKA::
    - mix sałat: 1 opakowanie
    - pomarańcz: 0.5 sztuki
    - brzoskwinie z puszki: 2 sztuki
    - rzodkiewka (można pominąć): 2 sztuki
    - rodzynki: 2 łyżki
    - orzechy laskowe: 2 łyżki
    SOS VINAIGRETTE:
    - musztarda Dijon: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny lub ocet winny: 1 łyżka
    - miód: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - olej: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Grill

Sałatka z grillowanym kurczakiem w karaibskiej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z grillowanym kurczakiem 1. Plaster ananasa miksujemy na gładką masę, dodajemy do niego resztę składników marynaty i wszystko razem łączymy za pomocą łyżki (lub miksując na niższych obrotach). Marynatą zalewamy piersi kurczaka, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na ok. dwie godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po usmażeniu kroimy w ok. 1,5 cm paski.
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem 2. Na talerzu rozkładamy porwaną sałatę lodową lub mix sałat. Cząstki pomarańczy całkowicie pozbawiamy białych włókien, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Brzoskwinie i rzodkiewkę (dałam, bo miałam w lodówce, ale można pominąć) kroimy w kostkę lub w paski. Rozkładamy na sałacie. Posypujemy posiekanymi orzechami i rodzynkami. Na wszystkim rozkładamy pokrojonego w paski kurczaka (jeszcze ciepłego luz zimnego) i tuż przed podaniem skrapiamy sosem vinaigrette z dodatkiem miodu.
  • 3. W słoiczku mieszamy musztardę z miodem, sokiem cytryny lub octem winnym. Pod koniec dodajemy olej i oliwę z oliwek, całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować