Sałatka z grillowanych buraków z prażonymi płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od sosu: sól i cukier rozpuszczam w wodzie i soku z cytryny, następnie dodaję musztardę i dokładnie mieszam. Na koniec wlewam oliwę i mieszam do połączenia się składników (najłatwiej zrobić to w małym, zakręcanym słoiczku - wystarczy porządnie nim potrząsnąć)
Obieram buraka i kroję go na cienkie plastry. Oliwą smaruję rozgrzaną patelnię grillową, układam plastry buraka, oprószam je solą morską i pieprzem. Smażę z jednej strony ok. 3 minuty, po czym przekładam plastry na drugą stronę i znowu smażę ok. 2 minuty. Następnie skrapiam je octem balsamicznym i lekko zsuwam na bok patelni. W wolne miejsce wsypuję płatki owsiane i prażę je do momentu aż lekko zbrązowieją. Przekładam płatki i buraka na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Rukolę układam na talerzu, na niej układam plastry buraka, polewam wszystko sosem i na koniec posypuję płatkami owsianymi. Swoją porcję dodatkowo ozdobiłam listkami bazylii drobnolistnej.
Komentarze