Sałatka z fasolki szparagowej

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sałatka z fasolką szparagową, pomidorkami koktajlowymi i jajkami gotowanymi na twardo może być podana na lekką kolację.

  • 15 min

Składniki:

  • fasolka szparagowa 200 g
    pomidorki koktajlowe 10 szt.
    ogórki kiszone 2 szt.
    jajka ugotowane na twardo 2 szt.
    tarty ser żółty 3 łyżki
    natka pietruszki posiekana 1 łyżka
    SOS DO SAŁATKI:
    miód - 1 łyżeczka
    sok z cytryny - 2 łyżki
    musztarda francuska - 1 łyżka
    olej z pestek winogron - 3 łyżki
    sól morska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę myję i odcinam końce, wrzucam do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem soli i cukru do smaku. Gotuję bez przykrycia do miękkości. Odcedzam na sitku i przelewam zimną wodą, odstawiam do całkowitego ostygnięcia i odsączenia wody.
    Umyte pomidorki koktajlowe kroję na pół, ogórki kiszone na cienkie plasterki i mieszam z fasolką szparagową. Wykładam na talerze, dodaję pokrojone na ćwiartki jajka, posypuję startym żółtym serem.

  • 2. Przygotowuję SOS DO SAŁATKI: wszystkie składniki dokładnie ucieram do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawiam do smaku solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszam.
    Tuż przed podaniem sałatkę polewam sosem i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować