Sałatka z czarnego ryżu, rzodkiewek i sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym, miodem i sokiem z cytryny. Gdy składniki połączą się dodać imbir i pieprz kajeński. Jeszcze raz wymieszać i odstawić na pół godziny. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia.
2.Ryż gotować w dużej ilości osolonej wody 20 min. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
3.Do zimnego ryżu dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, odsączone i pokrojone na ćwiartki młode marchewki, rzodkiewki i zielone cebulki pokrojone na plasterki. Całość zalać wcześniej przygotowanym sosem i odstawić na pół godziny. Następnie dodać posiekaną nać kolendry, kiełki rzodkiewki i ziarno sezamu. Dobrze wymieszać i podawać natychmiast.
Komentarze