Sałatka z czarnego ryżu, rzodkiewek i sezamu

4.5 (165 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna i rozgrzewająca sałatka z czarnego ryżu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czarny ryż: 150 gramów
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - młode marchewki konserwowe: 1 puszka
    - rzodkiewki: 1 pęczek
    - zielona cebulka: 4 sztuki
    - kiełki rzodkiewki (sztuka = garść): 1 sztuka
    - kolendra: 1 pęczek
    - ziarno sezamu: 3 łyżki
    - starty imbir: 1 łyżka
    - olej sezamowy: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - sos sojowy: 1 łyżeczka
    - pieprz kajeński: 0.25 łyżeczki
    - miód: 2 łyżeczki
    - sól: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z czarnego ryżu, rzodkiewek i sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym, miodem i sokiem z cytryny. Gdy składniki połączą się dodać imbir i pieprz kajeński. Jeszcze raz wymieszać i odstawić na pół godziny. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Ryż gotować w dużej ilości osolonej wody 20 min. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Do zimnego ryżu dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, odsączone i pokrojone na ćwiartki młode marchewki, rzodkiewki i zielone cebulki pokrojone na plasterki. Całość zalać wcześniej przygotowanym sosem i odstawić na pół godziny. Następnie dodać posiekaną nać kolendry, kiełki rzodkiewki i ziarno sezamu. Dobrze wymieszać i podawać natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować