Sałatka wielowarzywna

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to sałatka ,,podkład" do sałatek majonezowych. Wykonaną sałatkę osączamy z zalewy dodajemy kukurydzę, ogórki konserwowe, cebulę, jajka, majonez, przyprawy i gotowe :-) w sam raz dla gości.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg cukinii
    1 kg marchewki
    1 kg papryki
    1/2 kg cebuli
    2 duże pory
    2 duże selery

    Zalewa I:
    10 szkl. wody
    3/ 4 szkl. soli

    Zalewa właściwa:
    6 szkl. wody
    2 i 1/2 szkl. cukru
    2 i 1/2 szkl. octu
    2 liście laurowe
    2 goździki
    torebka cząbru
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę (4 kg powinno być gotowej cukinii). Marchewkę, paprykę, cebulę, pory i selera myjemy i kroimy w średnią kostkę.
  • 2. Jarzyny mieszamy i zalewamy pierwszą zalewą i odstawiamy na 2 godziny.
    Po upływie określonego czasu jarzyny osączamy. Pierwszej zalewy nie należy gotować jedynie składniki wymieszać.
  • 3. Gotujemy właściwą zalewę (wszystkie składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia) po czym cedzimy przez gęste sito lub przez gazę.
  • 4. Jarzyny wkładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy ok. 10 minut.

Porady

Sałatkę można oczywiście zrobić z mniejszej porcji składników. Podana porcja dla mojej 4 osobowej rodziny wystarczyła na całą zimę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować