Lekka, różowa sałatka z buraków z dodatkiem jogurtu i cytryny świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi jak i rybnymi. Przepis Karola Okrasy po mojej modyfikacji.
Składniki:
1 kg buraków
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka majonezu
łyżka miodu
3-4 szalotki
sok z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz czarny
Sałatka z buraków z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Studzimy.
2.Buraki obieramy i kroimy w dowolnej wielkości kostkę.
3.Szalotki drobno siekamy. Łączymy buraki z cebulką, majonezem i jogurtem greckim. Dodajemy miodu do smaku. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pozostawiamy do przegryzienia smaków na 30 minut. Serwujemy z daniami mięsnymi lub rybnymi.
Komentarze