Do kuchni zaglądam rzadko, ale lubię próbować różne nowości. Przepis na tę sałatkę dostałam od znajomych. Świetnie nadaje się do pieczonego mięsa i kiełbasy.
Składniki:
● 1 kg buraków
● 2 czubate łyżki musztardy
● 2 czubate łyżki majonezu
● 2-3 duże ząbki czosnku
● łyżeczka soku z cytryny
● szczypta cukru
Sałatka z buraków na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nieobrane buraki gotujemy
w osolonej wodzie tak długo, aż będą miękkie.
Odstawiamy, by ostygły,
a następnie obieramy i kroimy
w cienkie plasterki.
Przekładamy do salaterki.
2.Do buraczków dodajemy
musztardę, majonez, sok
z cytryny, cukier oraz zmiażdżony
w prasce i dokładnie
roztarty z solą czosnek.
Starannie mieszamy i na
2-3 godziny odstawiamy
do lodówki, by sałatka się
przegryzła.
Komentarze