Sałatka z buraków, koziego sera i rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka obierz, pokrój w cienkie plastry, a następnie w paski (o grubości ok. 1 cm). Przełóż do miski, dodaj oliwę, ocet balsamiczny oraz posiekany ząbek czosnku. Całość oprósz solą i pieprzem, a następnie wymieszaj składniki. Buraki odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2.Kozi ser pokrój w plastry, a orzeszki piniowe upraż na patelni (bez tłuszczu). Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż buraki z marynatą. Aby warzywo pozostało chrupiące, patelnię ściągnij z ognia po ok. 5 minutach. Przełóż na patelnię rukolę, wymieszaj składniki. Ciepłą sałatkę przełóż na talerze. Na wierzchu układaj plastry sera. Każdą porcję posyp prażonymi orzeszkami piniowymi oraz oprósz grubo zmielonym pieprzem.
3.Sałatkę podawaj koniecznie na ciepło - uwielbiam, kiedy ser powoli rozpływa się na jeszcze ciepłych burakach.
Komentarze