Sałatka z buraków, koziego sera i rukoli

4.5 (192 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Buraki marynowałam kilka godzin w oliwie i occie balsamicznym. Smażone z dodatkiem czosnku smakowały niesamowicie

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - burak: 1 sztuka
    - kozi ser: 80 gramów
    - rukola: 100 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - orzeszki piniowe: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - ocet balsamiczny: 1.5 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z buraków, koziego sera i rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka obierz, pokrój w cienkie plastry, a następnie w paski (o grubości ok. 1 cm). Przełóż do miski, dodaj oliwę, ocet balsamiczny oraz posiekany ząbek czosnku. Całość oprósz solą i pieprzem, a następnie wymieszaj składniki. Buraki odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • 2. Kozi ser pokrój w plastry, a orzeszki piniowe upraż na patelni (bez tłuszczu). Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż buraki z marynatą. Aby warzywo pozostało chrupiące, patelnię ściągnij z ognia po ok. 5 minutach. Przełóż na patelnię rukolę, wymieszaj składniki. Ciepłą sałatkę przełóż na talerze. Na wierzchu układaj plastry sera. Każdą porcję posyp prażonymi orzeszkami piniowymi oraz oprósz grubo zmielonym pieprzem.
  • 3. Sałatkę podawaj koniecznie na ciepło - uwielbiam, kiedy ser powoli rozpływa się na jeszcze ciepłych burakach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować