Sałatka z buraków i papryki

4.46 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna sałatka z buraków i papryki uprzyjemni jesienne i zimowe posiłki. Świetna na zimno i po podgrzaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na około 13 słoiczków "dżemowych"

    3 kg buraków
    0,5 kg papryki czerwonej
    3 duże cebule

    Na zalewę:
    1 szklanka wody
    1 szklanka oliwy
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki octu 10%
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.46 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z buraków i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy na półtwardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (o dużych oczkach).
    Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niedużą kostkę.
    Cebule obieramy i również kroimy w kostkę.
    W garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy (mieszając aby cukier się rozpuścił). Zalewy dodajemy buraki, paprykę i cebulę, wszystko razem doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy.
    Gorącą sałatkę nakładamy w umyte słoiki, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia ustawione do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Papryka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować