Sałatka z buraków i papryki

4.5 (191 ocen)

Pyszna sałatka obiadowa na zimę z buraków i papryki. Jest troszkę pracochłonna, ale warto ją przygotować.

Składniki:

  • Na ok 13 litrów sałatki:

    10kg buraków ćwikłowych
    12 cebul (ok 1,30kg)
    21 czerwonych papryk (ok 4kg)
    2 papryczki chili

    Zalewa:
    0,75l octu
    3 szklanki cukru
    3 łyżeczki soli
    ok 12 sztuk ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z buraków i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć i przełożyć do dużego garnka. Gotować, by były na tyle miękkie, żeby bez problemu wbić widelec. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na małej tarce dołączonej do maszynki do mielenia. Odstawić.
  • 2. Paprykę obrać, umyć i z obraną cebulę zetrzeć na tej samej tarce.
  • 3. Składniki na zalewę zagotować, następnie wrzucić do niej paprykę z cebulą i gotować ok 10minut. Wlać do buraków, dokładnie wymieszać i przekładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy ok 15 minut, po czym odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Porady

Zamiast zwykłej papryki można użyć tylko chili. Na 10kg buraków dodajemy jej ok 13-14 sztuk. Sałatka jest wtedy bardziej pikantna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Chili Papryka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować