Sałatka z buraków i kapusty w słoikach.

4.48 (161 ocen)

  • 2 godz.

Sałatka z buraków i kapusty jest smacznym i tanim dodatkiem do obiadu. Można ją robić przez cały rok. Lubi ją nawet moja 3 letnia córeczka.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki:
    1 główka średniej białej kapusty
    1 kg buraków
    1 kg cebuli

    Zalewa:
    1szklana oliwy,
    1/2 szklanka octu 10%,
    1 szklanki cukru,
    sól do smaku
    liść laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z buraków i kapusty w słoikach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z daniem. 1. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, buraki obrać, ugotować i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę oddzielnie zasypać cukrem, wymieszać i zostawić na ok. 20 min
    W dużej misce wymieszać kapustę z buraczkami, zalać octem i olejem, dodać sól do smaku, liść laurowy i ziele angielskie (kilka sztuk do smaku). Po 20 minutach dodajemy cebulę z sokiem do kapusty i buraków. Wszystkie składniki mieszamy. Zostawiamy sałatkę na ok. 2 godziny. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 30 minut.

Porady

Warto poczekać, żeby składniki odstały określony czas. Sałatka jest wówczas smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować