Sałatka z burakami, szpinakiem i fetą

4.46 (210 ocen)

Zdrowotna sałatka pełna witamin, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 3-4 garście liści młodego szpinaku
    1 burak
    50 g sera feta
    po jednej łyżce ziaren słonecznika i pestek dyni

    DRESSING:

    2 łyżki oliwy
    2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
    1 ząbek czosnku
    szczypta soli, czarnego pieprzu, cukru, suszonej natki pietruszki i bazylii

Wystaw ocenę:

4.46 (210 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z burakami, szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka należy owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i upiec w piekarniku w 180 stopniach. Piec ok. godzinę, aż będzie miękki.
    Ostudzony należy obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • 2. Umyty i wysuszony szpinak ułożyć na dużym talerzu. Na nim poukładać plastry buraka. Wierzch posypać pokrojoną w kostkę fetą i ziarnami.
  • 3. Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą. Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować