Sałatka z bulguru, ciecierzycy i fety

4.5 (161 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka sałatka, doskonała na lunch do pracy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bulgur: 100 gramów
    - ciecierzyca: 1 puszka
    - ser feta: 75 gramów
    - otarta skórka z cytryny: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - oliwa: 5 łyżek
    - Posiekany koperek: 1 pęczek
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z bulguru, ciecierzycy i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulgur wsypać do żaroodpornego naczynia z przykrywką, zalać 600 ml wrzącej wody, dodać 2 łyżki oliwy. Całość dobrze wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 2. Z trzech łyżek oliwy, soku z cytryny i łyżki wody przygotować dressing. Ser feta pokruszyć w dłoniach na małe kawałki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
  • 3. Gotowy bulgur spulchnić widelcem. Dodać skórkę z cytryny, ciecierzycę, pokruszony ser i koperek. Całość delikatnie wymieszać. Dodać sos, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (jeśli feta okaże się zbyt mało słona), ponownie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Feta Kasza bulgur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować