Sałatka z brokułów z chrupiącym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie do al Dente (powinien być lekko twardy)
2.Boczek ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku aż zbrązowieje i będzie chrupki (ok. 5-10 minut w 180)
3.Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 min do namoczenia, po czym odcedzić
4.Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, wymieszać z pokrojoną w krążki cebulą i rodzynkami. Majonez wymieszać z octem, cukrem i przyprawami. Sosem zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Dodać połowę boczku i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce
5.Słonecznik uprażyć na patelni bez tłuszczu, aż lekko zbrązowieje. Posypać nim sałatkę i dodać resztę boczku.
Komentarze