SAŁATKA Z BROKUŁÓW Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM

4.5 (185 ocen)

Świetna przystawka lub przekąska między posiłkami.

Składniki:

  • 1 główka świeżego brokuła
    10 plasterków boczku wędzonego
    1 czerwona cebula
    ½ szkl rodzynek
    3 łyżki białego octu winnego
    2 łyżki cukru
    100 ml majonezu
    Szczypta soli i pieprzu
    ½ szkl ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sałatka z brokułów z chrupiącym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie do al Dente (powinien być lekko twardy)
  • 2. Boczek ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku aż zbrązowieje i będzie chrupki (ok. 5-10 minut w 180)
  • 3. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 min do namoczenia, po czym odcedzić
  • 4. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, wymieszać z pokrojoną w krążki cebulą i rodzynkami. Majonez wymieszać z octem, cukrem i przyprawami. Sosem zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Dodać połowę boczku i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce
  • 5. Słonecznik uprażyć na patelni bez tłuszczu, aż lekko zbrązowieje. Posypać nim sałatkę i dodać resztę boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować