Sałatka z brokuła z komosą ryżową

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Lekka ale pożywna sałatka może być świetnym pomysłem na lunch lub kolację. Komosa ryżowa /quinoa/ dostarcza wielu cennych minerałów, a dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny nie może jej zabraknąć w diecie odchudzającej i cukrzycowej, wtedy należy zrezygnować z majonezu w sosie.

  • 30 min

Składniki:

  • brokuł – 1/2 szt.
    ugotowana komosa ryżowa – 5 łyżek
    papryka czerwona – 1 szt.
    papryka żółta – 1/2 szt.
    mała cebula – 1 szt.
    kapary – 1 łyżka
    ser ricotta – 4 plastry

    SOS DO SAŁATKI:

    jogurt grecki – 2 łyżki
    majonez – 1 łyżka
    posiekany szczypiorek – 2 łyżki
    kapary – 1 łyżka
    sól – do smaku
    pieprz czarny mielony – do smaku
    czosnek – 4 ząbki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Bezy Sałatki

Sałatka z brokuła z komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS DO SAŁATKI: kapary i czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i odstawić, aby smaki się wymieszały.
  • 2. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w dużej ilości wody na półtwardo. Odlać wodę, przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. Zostawić do wystygnięcia.
    Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić na paski. Umytą i obraną cebulę pokroić na krążki.
    Papryki, cebulę, brokuła, ugotowaną komosę ryżową i kapary przełożyć do miski i wymieszać. Polać wcześniej przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać, dodać ser ricotta pokrojony w plastry lub pokruszony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować