• Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i kukurydzą (szybka, zdrowa, bezglutenowa)

    Dodane przez: AnkaFiranka

  • Tą sałatkę przygotowuję od dawna. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a poza tym nie wymaga wielu składników. Wystarczy puszka kukurydzy i tuńczyka oraz torebka ryżu. Poza tym sałatka nie zawiera glutenu. Polecam do pracy, szkoły lub na imprezę.

  • Składniki


    1 woreczek ryżu brązowego (może być też biały)
    1 puszka tuńczyka w oleju (odsączonego)
    1 puszka kukurydzy
    1 łyżka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub domowego*
    1 łyżka gęstego jogurtu
    1 łyżeczka musztardy
    sól i pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmujemy z woreczka i studzimy. Gdy ryż ostygnie dodajemy odsączonego tuńczyka, odsączoną kukurydzę. Wszystko razem mieszamy** i przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Rady

    *W wersji imprezowej do sałatki można dodać sam majonez.
    ** Do sałatki można również dodać 3 jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone, ogórki kiszone czy też drobno posiekaną cebule.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody, zdrowa, niskokaloryczna, fit, dietetyczna, odchudzona, bezglutenowa
  • 0 komentarzy

Dodane przez: AnkaFiranka

AnkaFiranka 208

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-01-13T18:08:34+01:00

536 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »