Sałatka z boczniakami i kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Boczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i zdrową sałatę.

  • 25 min

Składniki:

  • boczniaki około 10 szt
    ½ czerwonej papryki
    średni kalafior
    krem balsamiczny
    natka pietruszki
    płatki papryki
    sól
    cukier

Sałatka z boczniakami i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z boczniakami i kalafiorem 1. Kalafior myjemy. Dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli łyżeczki cukru na półtwardo.
  • Sałatka z boczniakami i kalafiorem 2. Grzyby myjemy i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut.
  • Sałatka z boczniakami i kalafiorem 3. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Paprykę myjemy i kroimy w słupki. Warzywa i grzyby układamy na talerzu. Skrapiamy kremem balsamicznym i dekorujemy natka pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy