Sałatka z bobu i wędzonego boczku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni wykorzystuję sezonowe owoce i warzywa. Lubię tworzyć nowe smaki.

Składniki:

  • ● 1/2 kg bobu
    ● 10 dag wędzonego boczku
    ● 1/2 puszki kukurydzy
    ● 2 pomidory
    ● szalotka
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 3 łyżki majonezu
    ● 2 łyżki octu winnego
    ● 1,5 łyżki posiekanej kolendry lub natki
    ● sól, pieprz
    ● cukier

Sałatka z bobu i wędzonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób myjemy. Gotujemy ok.
    10 minut w lekko osolonej i osłodzonej
    wodzie. Odcedzamy, studzimy
    i obieramy.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę
    i lekko wytapiamy na patelni bez tłuszczu. Pomidory myjemy,
    osuszamy i kroimy w kostkę.
    Szalotkę obieramy, drobno kroimy.
    Kukurydzę osączamy.
  • 3. Ocet mieszamy z majonezem,
    dodajemy przeciśnięty przez
    praskę czosnek. Doprawiamy do
    smaku solą i pieprzem. Polewamy
    warzywa z boczkiem. Mieszamy.
    Ewentualnie doprawiamy.
    Posypujemy zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy