Sałatka z bobem i ricottą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Idealna sałatka na lato, którą można podać na ciepło i zimno. Może być dodatkiem lub samodzielną, sycącą potrawą.

  • 35 min

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego bobu
    100 g ricotty
    kilka dymek
    dwie nieduże marchewki
    kilka listków świeżej mięty
    szczypiorek
    oliwa
    sól
    pieprz

Sałatka z bobem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na gotującą się i osoloną wodę wrzuć opłukany bób. Gotuj do momentu, aż zmięknie i będzie prawie gotowy do zjedzenia. Odcedź go i przelej zimną wodą, a następnie wyłuskaj. Tak przygotowany wrzuć na rozgrzaną oliwę, dopraw do smaku i chwilę podsmażaj. Bób przełóż do miski, a na tym samym tłuszczu ułóż przekrojone na pół dymki i pokrojoną marchewkę. Doprowadź do lekkiego zarumienienia. Przełóż warzywa do miski. Na wierz bobu ułóż również ricottę, świeżą miętę i szczypiorek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy