Oto przepis na nieskomplikowaną sałatkę. Pomoże ona pokochać każdemu smak bakłażanów.
Składniki:
Składniki:
• 30 dag schabu,
• 30 dag pieczarek,
• ½ dużego bakłażana, lub 1 mały bakłażan,
• Duża główka zielonej sałaty (składnik dodatkowy),
• Olej do smażenia,
• Sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
• Suszona bazylia,
• Pietruszka do dekoracji,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• Oliwa z oliwek do polania
Sałatka z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy. Studzimy.
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy. Po około 1 godzinie smażymy na oleju do miękkości. Studzimy.
Bakłażana kroimy w grube plastry. Jeśli bakłażan jest duży plastry dzielimy dodatkowo na połowy. Tak przygotowane warzywo nasalamy. Pozostawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie osuszamy go i podsmażamy na oleju z dodatkiem bazylii oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Tak jak w przypadku wcześniejszych składników bakłażana studzimy.
2.Sałatę rwiemy lub kroimy na mniejsze części. Przekładamy do miski. Dokładamy wcześniej przygotowane składniki. Delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę delikatnie polewamy oliwą z oliwy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Dekorujemy pietruszką.
Porady
Jeśli pieczarki i mięso były dobrze doprawione sałaty już nie doprawiamy.
Do sałatki można użyć bakłażan z grilla.
Komentarze