Sałatka z bakłażanem

0 (0 ocen)

Oto przepis na nieskomplikowaną sałatkę. Pomoże ona pokochać każdemu smak bakłażanów.

Składniki:

  • Składniki:
    • 30 dag schabu,
    • 30 dag pieczarek,
    • ½ dużego bakłażana, lub 1 mały bakłażan,
    • Duża główka zielonej sałaty (składnik dodatkowy),
    • Olej do smażenia,
    • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
    • Suszona bazylia,
    • Pietruszka do dekoracji,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 łyżka soku z cytryny,
    • Oliwa z oliwek do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy. Studzimy.
    Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy. Po około 1 godzinie smażymy na oleju do miękkości. Studzimy.
    Bakłażana kroimy w grube plastry. Jeśli bakłażan jest duży plastry dzielimy dodatkowo na połowy. Tak przygotowane warzywo nasalamy. Pozostawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie osuszamy go i podsmażamy na oleju z dodatkiem bazylii oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Tak jak w przypadku wcześniejszych składników bakłażana studzimy.
  • 2. Sałatę rwiemy lub kroimy na mniejsze części. Przekładamy do miski. Dokładamy wcześniej przygotowane składniki. Delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę delikatnie polewamy oliwą z oliwy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Dekorujemy pietruszką.

Porady

Jeśli pieczarki i mięso były dobrze doprawione sałaty już nie doprawiamy. Do sałatki można użyć bakłażan z grilla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Grzyby Pieczarki Sałata Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować