• Sałatka wielowarzywna

    Dodane przez: Katarzyna Janeczko

  • Ta sałatka chyba nigdy nie zniknie ze stołów w polskich domach.

  • Składniki

    10 marchewek
    6 ziemniaków
    5 jabłek (kwaśnych)
    6 jajek
    puszka groszku
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    5 ogórków kiszonych
    majonez mały 200ml
    musztarda (ok3 łyżeczki)
    sól
    pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.
    Sałatka wielowarzywna - krok 1

    Marchew, ziemniaki, umyć i ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu warzywa i jajka pokroić w kostkę. Jabłka obrać i również pokroić w kostkę razem z ogórkami. Wszystkie składniki ze sobą połączyć wraz z odsączonymi warzywami z puszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Całość połączyć z majonezem i 2-3 łyżeczkami musztardy. Schłodzić. Podawać do wędlin.

  • Rady

    Można dodać por, cebulę seler ,korzeń pietruszki, ale u mnie od pokoleń robiło się bez tych dodatków.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody, sezonowe_przysmaki, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla
  • Polecamy:

  • dodaj komentarz 13 komentarzy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Katarzyna Janeczko 564

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-22T15:30:22+02:00

540 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »