Sałatka wiosenna

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatka nadaje się na śniadanie, do obiadu jak również jako dodatek do potraw z grilla.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 brokuła
    1 puszka kukurydzy
    1 duży pomidor
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    pęczek rzodkiewek
    1 jajko gotowane na twardo do dekoracji
    SOS:
    1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
    1 łyżka siekanego koperku
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    1 duży ząbek czosnku

Sałatka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy, czyli wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę (+ kilka kropli octu), gotujemy 2-3 minuty, następnie przekładamy do miski z zimną wodą i hartujemy. Zimne różyczki odsączamy na sicie.
  • 2. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w półplasterki.
  • 3. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  • 4. Kukurydzę odsączamy na sicie.
  • 5. Pomidora myjemy i kroimy w półksiężyce.
  • 6. SOS: jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawę uniwersalną.
  • 7. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i polewamy sosem. Mieszamy. Dekorujemy ćwiartkami jajka.

Porady

Do sałatki możemy również dodać zielonego , pokrojonego w kostkę ogórka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy