Sałatka wiosenna

0 (0 ocen)

Moja ulubiona. Połączenie delikatnej roszponki, ostrej rzodkiewki i słodkiej papryki stanowi doskonałą całość, w sam raz na drugie śniadanie, lekką kolację, czy dodatek do obiadu lub potraw z grilla. Doskonała wiosną, kiedy pojawiają się pierwsze nowalijki, ale brak jeszcze bogactwa warzyw.

Składniki:

  • - 50 g roszponki,
    - 8-10 rzodkiewek,
    - 3-4 kawałki konserwowej, czerwonej papryki.
    Dressing:
    - łyżka oliwy z oliwek,
    - łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
    - sól, pieprz.

Sałatka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę myjemy, dokładnie osuszamy i oddzielamy listki. Rzodkiewki myjemy, część z nich kroimy na cząstki, a część w plasterki. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.
  • 2. Składniki dressingu mieszamy ze sobą i polewamy sosem sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy