Sałatka wielowarzywna z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tę sałatkę robię swoim dzieciom na podwieczorek. Przepis przysłała Halina Gill

  • Łatwy

Składniki:

  • - rzepa: 2 sztuki
    - jabłka: 4 sztuki
    - ogórki kiszone: 4 sztuki
    - marchewka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - natka pietruszki (kilka gałązek): 1 pęczek
    - koper (kilka gałązek): 1 pęczek

    - olej: 2 łyżki
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - cukier: 2 łyżeczki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - vegeta: 1 łyżeczka
    - majonez: 3 łyżki

Sałatka wielowarzywna z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek i natkę pietruszki
    myjemy, osuszamy papierowym
    ręcznikiem i siekamy.
    Cebulę obieramy. Jabłka myjemy
    i obieramy. Kroimy
    w ćwiartki i usuwamy gniazda
    nasienne. Rzepy i marchewkę
    obieramy, myjemy i wraz
    z ogórkiem, cebulą i jabłkami
    kroimy w kostkę. Mieszamy.
  • 2. Sałatkę polewamy sosem.
    Posypujemy koperkiem i natką
    pietruszki.
  • 3. Przygotowujemy sos: olej
    mieszamy z musztardą, majonezem
    i sokiem z cytryny. Dodajemy
    łyżkę przegotowanej
    wody. Wsypujemy cukier i doprawiamy
    vegetą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy