SAŁATKA WIELOWARZYWNA W ZALEWIE SŁODKO - KWAŚNEJ

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Bardzo smaczna sałatka o delikatnym smaku słodko-kwaśnym.Przepis dostałam od znajomej.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    1 kg cukini
    1/2 kg cebuli
    1/2 kg marchewki
    kilka różyczek kalafiora
    2 papryki czerwone
    peczek pietruszki
    1/4 szklanki soli

    Zalewa:
    1/2 litra wody
    1/4 litra octu (u mnie jabłkowy)
    25 dag cukru
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka listków laurowych
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka wielowarzywna w zalewie słodko - kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, ogórki poszatkowac lub pokroić w cienkie plasterki, cebulę w krążki, natkę pietruszki na drobno, zasypać solą i odstawić na ok. 2,5 godziny
  • 2. Marchewkę oczyścić, obrac pokroic na talarki, różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części, podgotować aż będą półmiękkie.
  • 3. Paprykę oczyścic z gniazd nasiennych i pokroic w słópki.
  • 4. Wszystkie składniki zalewy zagotować.
  • 5. Nasolone warzywa odcisnać, przelożyc do dużego garnka, dodać paprykę, marchewkę i kalafiora, zalać zalewą, wszystko razem zagotować.
  • 6. Gorącą sałatkę wkładać do wcześniej przygotowanych słoików. Szczelnie zamknąć słoiki i pasteryzować ok 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować