Sałatka warzywna do słoika

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierwszy raz tę sałatkę jadłam u babci. Teraz robimy ją razem z mamą. Na zimę będzie idealna.

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej papryki
    1 kg pomidorów
    1 kg marchewki
    1 kg białej kapusty
    1 kg cebuli
    1 szkl. octu
    1 szkl. cukru
    2 szkl. oleju
    4 łyżeczki soli
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warzywna do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i myjemy. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy. Pomidory sparzamy i obieramy. Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście. Cebulę obieramy. Warzywa kroimy w paski.
  • 2. Składniki (oprócz pomidorów i oleju) gotujemy 25 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy olej i pomidory. Gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 3. Sałatkę przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pomidor Kapusta biała

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować