Sałatka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na wstępie wytłumaczę dlaczego czas gotowania to tylko 20 minut. Warzywa na sałatkę gotuję w szybkowarze. Od momentu zagotowania, gotuję warzywa tylko 7 minut - proste i oszczędza czas.
2.Wkładamy warzywa umyte, ale nie obrane do szybkowara tj: marchew, pietruszka, seler ziemniaki. Zalewamy wodą, tyle aby przykryło warzywa. Wstawiamy zamknięty szybkowar na duży gaz i czekamy aż się zagotuje (będzie szybkowar z gwizdka puszczał parę) w tym momencie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 7 minut
3.W między czasie gotujemy jajka na twardo. Obieramy cebule, przygotowujemy ogórki.
4.Ugotowane warzywa przekładamy na sito, przelewamy zimną woda, obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z jajkami, cebulą i ogórkiem.
Z groszku wylewamy płyn przelewamy zimna wodą groszek - odcedzamy dodajemy do pokrojonych warzyw.
5.Przyprawiamy solą i pierzem. Dodajemy musztardę i majonez. Mieszamy przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki. sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej,Gdy się "przegryzie" jest najlepsza.
Smacznego.
Komentarze