Sałatka warstwowa ze śledziem i żółtym serem

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszna sałatka, która nie tylko ładnie wygląda, ale również świetnie smakuje - także w wersji wymieszanej. Jest szybka, prosta i idealnie nadaje się na każdą okazję.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • (Duża miska)
    450g filetów śledziowych (użyłam w oleju, ale mogą być solone/marynowane)
    2 jajka
    1 jabłko (duże)
    1 czerwona cebula (duża)
    1 por (średni; biała część)
    4 ogórki konserwowe
    100g żółtego sera
    Sos:
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki śmietany
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    sok z cytryny
    1 łyżka oleju (w przypadku śledzi solonych/marynowanych)
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Sałatka warstwowa ze śledziem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki. 1. Filety śledziowe pokroić w kostkę.
    (Używając solonych - uprzednio je wymoczyć i po pokrojeniu skropić olejem.)
    Jajka (ugotowane na tardo), jabłko i ogórki również pokroić w kostkę.
    (Jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.)
    Cebulę drobno posiekać, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce od drobnych oczkach.
  • Sos. 2. Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • image-1xu4je1 3. W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie ułożyć śledzie i następnie warstwowo: cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki.
    Całość zalać sosem.
    Wierzch sałatki obficie posypać żółtym serem.
    Sałatkę przed podaniem schłodzić (min. 1-2 godziny) w lodówce.

Porady

Sałatkę najlepiej przygotowywać w przezroczystym naczyniu. Warstwy ładnie się prezentują. Sałatkę również można przygotować w wersji wymieszanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować