Sałatka warstwowa ze śledziem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyyyyyyyyszna!

Składniki:

  • 2 duże płaty z matiesa w oleju
    3 duże łyżki buraków
    1 średnia cebula
    1 średni ziemniak
    1 marchewka
    2 jajka
    1 ogórek kiszony
    po kilka pasków papryki czerwonej i żółtej
    majonez dobrej jakości
    sól
    pieprz
    1 łyżka oleju

Sałatka warstwowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaka i marchewkę umyć i ugotować w łupinkach.
    wystudzić i zetrzeć na jarzynowej tarce.
    Jajka ugotować na twardo.Obrać i starkować na drobnych oczkach jarzynowej tarki.
  • 2. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę.
    Buraki odsączyć dokładnie z soku (użyłam starkowanych ze słoika).
    Śledzia pokroić w kostkę.
    Ogórka pokroić w drobną kostkę.
  • 3. Na dnie salaterki ułożyć warstwę krajanki śledziowej, następne warstwy to ziemniaki i cebula. Cebulę popieprzyć i polać oliwą.
    Na to ułożyłam marchewkę i paprykę a na to ogórki.Na ogórki położyłam sporo majonezu.Teraz położyłam buraczki, obficie posypałam je jajkiem.

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy