Sałatka warstwowa z tuńczykiem

4.49 (153 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczna i sycąca sałatka, która świetnie sprawdzi się podczas wszelkich imprez, ponieważ ładnie prezentuje się na stole. Z powodzeniem może także zastąpić obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • -3 puszki kawałków tuńczyka w sosie własnym
    -2 średnie cebule
    -1 puszka groszku
    -1 puszka kukurydzy
    -1 puszka ananasa
    -1 papryka czerwona
    -6 dużych liści sałaty lodowej
    -ok 6 kopiastych łyżek majonezu
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Przygotowujemy wszystkie składniki. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • 2 2. Na dnie miski (najlepiej przezroczystej) układamy jedną puszkę odsączonego z zalewy tuńczyka. Na tuńczyka układamy odsączony groszek. Przykrywamy dwiema kopiastymi łyżkami majonezu. Solimy i pieprzymy.
  • 3 3. Układamy posiekaną paprykę, później cebulkę, później kolejną puszkę odsączonego z zalewy tuńczyka. Przykrywamy kolejnymi dwiema łyżkami majonezu dokładnie go rozprowadzając. Solimy i pieprzymy.
  • 4 4. Na to układamy odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa.
  • 5 5. Później znów układamy ostatnią puszkę odsączonego tuńczyka. Przykrywamy dwiema łyżkami majonezu, rozprowadzamy dokładnie. Solimy i pieprzymy.
  • 6 6. Całość przykrywamy porwanymi liśćmi sałaty lodowej. Odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować