Sałatka warstwowa z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dobra zarówno na imprezę jak i na kolację

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - tuńczyk w sosie własnym (puszka): 2 sztuki
    - ryż ugotowany na sypko: 2 szklanki
    - posiekane ogórki konserwowe lub kiszone: 1 szczypta
    - posiekana średnia cebula: 1 sztuka
    - jaja ugotowane na twardo (posiekane): 5 sztuk
    - starty żółty ser: 1 szklanka
    - kukurydza w puszcze: 1 sztuka
    - ketchup około: 0.5 szklanki
    - majonez słoik mały: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka

Sałatka warstwowa z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ułożyć w salaterce jako pierwszą warstwę, posmarować ketchupem. Następnie położyć ogórki wymieszane z cebulą, posmarować majonezem. Nastepną warstwę robimy z osączonego z zalewy tuńczyka, na niego wykładamy osączoną kukurydzę, smarujemy majonezem. Kładziemy posiekane jaja przyprawione solą i pieprzem, smarujemy majonezem. Wierzch posypujemy startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy