Sałatka warstwowa z kalarepą i brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna i pożywna sałatka. Idealna do dań z grilla i na pyszną kolację ze znajomymi. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
    1 kalarepa
    1 puszka fasolki konserwowej
    5 połówek brzoskwiń w syropie
    1 pęczek koperku
    2 garście prażonej cebulki
    SOS:
    3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
    2 łyżki majonezu
    3 łyżki pikantnego keczupu
    1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej
    2 łyżeczki sosu sałatkowego włoskiego
    ¼ szkl syropu z brzoskwiń
    Sól morska, pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa z kalarepą i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę obrać z liści oraz skóry. Potrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście sałaty lodowej oraz koperek dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Koperek drobno posiekać. Fasolkę konserwową odcedzić z zalewy, przepłukać wodą i ponownie odcedzić na sicie. Połówki brzoskwiń osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w mniejszą kostkę.
  • 2. Składniki sosu włożyć do wysokiego naczynia i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Posolić i popieprzyć do smaku
  • 3. Do dużej miski dawać po kolei: trochę liści sałaty lodowej, na to fasolkę konserwową, znowu sałatę. Polać trochę sosem. Następnie ułożyć potartą kalarepę, sałatę, kawałki brzoskwini i polać sosem. Następnie dodać pozostałą sałatę i polać pozostałym sosem. Całość posypać prażoną cebulką oraz posiekanym koperkiem. Od razu podawać.

Porady

Składniki podane na dużą miskę - na ok. 10 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Sałata Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować