Sałatka warstwowa makaronowa

4.49 (167 ocen)

  • 20 min

Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy lub lekka przekąska w ciągu dnia.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g makaronu kolanka
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 czerwona papryka
    1 średnia czerwona cebula
    4 ogórki kiszone
    4 łyżki majonezu (lub pół na pół z jogurtem naturalnym)
    sól morska (do smaku)
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba Przekąski

Sałatka warstwowa makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć. W przeźroczystej misce układać warstwami składniki: makaron, majonez (cienka warstwa), kukurydza, makaron, majonez, papryka, cebula, makaron, majonez, tuńczyk, makaron, majonez, ogórki. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na wierzch posypać kukurydzą i cebulą oraz ozdobić makaronem. Schłodzić.

Porady

Do przygotowania tej sałatki można użyć dowolnego makaronu. Świetnie sprawdzi się makaron w kształcie ryżu lub świderki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować