Sałatka warstwowa "Kebab"

5 (181 ocen)

  • 40 min

Obowiązkowa sałatka na rodzinne spotkania.

  • 40 min

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
    80 dag piersi z kurczaka,
    1 puszka kukurydzy,
    2 cebule,
    7 średnich ogórków korniszonych,
    majonez,
    ketchup pikantny,
    0,5 szkl. wrzątku,
    łyżka Vegety,
    1 przyprawa do Gyrosa.
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Gyros

Sałatka warstwowa "kebab" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Poszatkowana kapusta. 1. Kapustę cienko zszatkować i posypać Vegetą.
  • Pokrojone mięso. 2. Mięso pokroić w drobną kostkę, a przyprawę zalać wrzątkiem.
  • Smażymy mięso z zaparzoną przyprawą. 3. Mięso położyć na suchą, rozgrzaną patelnię, trochę podsmażyć. Następnie zalać zaparzoną przyprawą. Smażyć aż woda wyparuje, a mięso będzie miękkie.
  • Posiekana cebula. 4. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Pokrojone w kostkę ogórki. 5. Kukurydzę odsączamy, a ogórki kroimy w drobną kostkę.
  • Kolejna warstwa-kukurydza. 6. Zimne mięso kładziemy na spód miski, potem pokrojoną cienko cebulę, następnie trochę ketchupu. Potem połowę kukurydzy, połowę kapusty, a na to kładziemy warstwę majonezu. Następnie resztę kukurydzy, ogórki, pozostałą kapustę, warstwę majonezu i ketchup na wierzch.

Porady

Jest to również doskonały pomysł na obiad, wystarczy dodać tylko frytki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować