Sałatka warstwowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

W kuchni uwielbiam eksperymentować. Staram się przygotowywać codziennie nietuzinkowe potrawy dla domowników. Przepis podkradłam swojej siostrze

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag chudego mięsa mielonego, 1 sałata lodowa, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 puszka czerwonej fasoli, 5 pomidorów, 5-7 ogórków konserwowych, 10 dag startego sera żółtego, 3 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.

Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na rozgrzaną patelnię dać mięso mielone, dodać sól, pieprz, smażyć pod koniec dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego chwile wszystko razem smażyć, zdjąć z ognia i ostudzić.
    2.Do miski porwać małe kawałki sałaty lodowej, na nią dać pomidory pokrojone w kostkę, następnie dać ogórek pokrojony w kostkę, koleinie wyłożyć fasolę czerwoną.
    3.Na fasolę wyłożyć wystudzone mięso, następnie posypać kukurydzą.
    4.W osobnej salaterce zrobić sos z majonezu i jogurtu naturalnego dodać sól, pieprz, przyprawy, sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany ,tak przygotowany sos należy wyłożyć na kukurydzę następnie posypać z tartym serem żółtym, sałatkę należy dać do lodówki.

Porady

Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Pamiętajmy, aby przechowywać ją w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy