Sałatka Waldorf

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka ta powstała w 19. wieku w hotelu Waldorf w Nowym Yorku. Głównie przygotowuje się ją z kawałków jabłka, selera naciowego i orzechów włoskich ułożoych na sałacie i polanych sosem majonezowym.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - połówek przechów włoskich: 0.5 szklanki
    - jogurtu naturalnego: 100 mililitrów
    - majonez: 2 łyżki
    - natki pietruszki: 2 łyżki
    - miodu: 1 łyżeczka
    - cytryna / otarta skórka: 0.5 sztuki
    - pieprz: 1 szczypta
    - jabłka: 2 sztuki
    - selera naciowego z liśćmi: 2 sztuki
    - zielonych winogron bez pestek: 0.5 szklanki
    - cytryna sok: 0.5 sztuki
    - główka sałaty: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka waldorf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, a następnie grubo posiekać. Jogurt, majonez, miód, natkę pietruszki i skórkę z cytryny wymieszać w misce i dobrze doprawić solą i pieprzem.

    Jabłka przekroić na 8 części, wyciąć gniazdo nasienne. Wymieszać z kawałkami selera, połówkami winogron (jak są małe, to nie trzeba przekrajać) i pokropić sokiem z cytryny, po czym wymieszać z dressingiem. Przed podaniem na półmisku ułożyć kawałki sałaty, wyłożyć mieszankę z dressingiem i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować